Staršem ob prihodu otroka v vrtec

Vstop v vrtec je za otroka in starše pomemben dogodek. Ob vstopu v vrtec se otrok sreča s številnimi novimi vtisi in doživetji, za mnoge je prvič, da so za dalj časa ločeni od staršev. Prilagoditi se mora novemu ritmu življenja, novim zahtevam, skupini vrstnikov, s katerimi si deli igrače in pozornost odraslih. Vse to prinaša v otrokovo življenje velike spremembe, kako pa se bo nanje odzval, pa je odvisno od stopnje njegovega razvoja, njegovega značaja, njegovih izkušenj in od našega ravnanja. 

Pripravili smo vam nekaj priporočil, kako lahko pomagate otroku in sebi, da bo za vas in vašega otroka obdobje uvajanja v vrtec potekalo čim lažje.

 • Pred prihodom otroka v vrtec si vzemite čas in si oglejte vrtec skupaj z otrokom. Večkrat pridite na igrišče vrtca in se z njim igrajte.
 • Priporočamo vam, da se z vzgojiteljico pogovorite o vašem otroku, njegovih posebnostih in navadah, razpoloženju, zdravju, hrani, ki jo ima rad, s čim se najraje igra, kaj ga razveseljuje in kaj potolaži, ko je žalosten. Pogovorite se o poteku uvajanja otroka v vrtec in o vaši vlogi pri tem, o morebitnih dilemah in skrbeh. 
 • Pomembno je, da otrok postopno spoznava novo okolje ob prisotnosti nekoga, ki mu zaupa, zato naj bo uvajanje postopno, če je le mogoče ob vaši aktivni prisotnosti v skupini. Priporočamo vam, da si v ta namen prihranite nekaj dopusta. 
 • Z vzgojiteljico se dogovorite, kdaj in za koliko časa bo otrok prvič ostal sam v vrtcu; ne pustite otroka že prvi dan cel dan samega.
 • če boste prve dni skupaj z otrokom v skupini, se igrajte in pogovarjajte tudi z drugimi otroki in osebjem. Na ta način se bo tudi vaš otrok začel zanimati za novo okolje, vrstnike in vzgojiteljice.
 • Ob odhodu se na kratko poslovite, saj se večina otrok ob dolgem slovesu težje loči od staršev. Starejšemu otroku lahko razložite, da gresta v službo; ne izmišljajte si neresničnih razlogov za vaš odhod – otrok bo začutil, da niste iskreni.
 • Otrok naj v vrtec prinese priljubljeno igračo (medvedka, pleničko …), s katero se bo lahko tolažil. Držite obljubo in pridite po otroka takrat, ko ste se z njim dogovorili. S stalnim ritmom prihoda in odhoda iz vrtca boste pri otroku gradili občutek varnosti in zaupanja.
 • Ob vašem prihodu po otroka v vrtec mu omogočite, da se odzove in sprosti napetost (npr. z jokom …). Ne bodite žalostni, če vas bo zavrnil – počakajte trenutek in prišel bo k vam.   
 • Uvajanja ne prekinjajte po nepotrebnem – v vrtec naj otrok prihaja redno kljub začetnim težavam. Vsaka daljša odsotnost pomeni za otroka ponovno uvajanje.
 • V času uvajanja ne vnašajte dodatnih sprememb v otrokovo življenje, ne jemljite mu dude, stekleničke, plenic …; za to bo dovolj časa tudi kasneje, ko se bo otrok v vrtcu dobro počutil.
 • Otrok bo nekaj časa občutljivejši, potreboval bo več vaše pozornosti, potrpežljivosti in nežnosti. Ne silite vanj  z vprašanji, če se ne želi pogovarjati o tem, kako je bilo v vrtcu.

Otroci se ob vstopu v vrtec odzovejo različno. Nekateri se hitro prilagodijo novemu okolju in neznanim ljudem, drugi imajo običajne prilagoditvene težave: ob ločitvi jokajo, se držijo staršev, so občutljivejši, nemirni in utrujeni, težje zaspijo, slabše jedo, lahko celo odklanjajo starše, zbolijo, pojavi se lahko vedenje, ki ga je otrok v svojem razvoju že prerasel (močenje postelje, sesanje prsta …). Vsak otrok pokaže stisko na svoj način; vsi ti pojavi pa so pri večini otrok le prehodni in navadno hitro minejo. Otrok naj vidi, da se sproščeno in naklonjeno pogovarjate z vzgojiteljico. S tem mu pomagate, da se bo bolje počutil in ji zaupal.

če ima otrok težave pri prilagajanju ali vam odhod otroka v vrtec povzroča skrbi, se pogovorite z vzgojiteljico. Pomembno je, da se boste tudi vi dobro počutili, ko boste svojega otroka zaupali novim ljudem. Na ta način si boste pridobili zaupanje v vrtec in naše delo, ki se bo preneslo tudi na vašega otroka.
Začetne težave ob postopnem uvajanju kmalu minejo.

Spoštovani starši! Želim, da tudi za vašega otroka čimprej pride dan, ko boste prehitro prišli ponj v vrtec, ker bi se še rad igral, bil s prijatelji in vzgojiteljicami.

mag. Milena Brusnjak, ravnateljica Vrtca Šoštanj