Projekt Zeleni nahrbtnik

Ker nam skrb za okolje in živa bitja niso neznanka, razvrščanje odpadkov pa treniramo že od vstopa v vrtec, smo z Zmajčkom Jurčkom naša znanja in radovednost samo še nadgradili. Zmajček Jurček je vsekakor dobro motivacijsko sredstvo, ki privabi še najmanj zainteresirane otroke v akcijo.

Kar nekaj skupin otrok je veliko časa namenilo sajenju in urejanju vrtičkov, spoznavanju semen, orodja in prsti, ki lepo sovpada v letni čas. Tako so sedaj naše grede lepo urejene, posejane in skrbno zalite. Tudi na sprehodih smo postali občutljivejši za opazovanje okolice in spremembe, ki jih prinaša pomlad. Pri raziskovanju in iskanju informacij smo si pomagali z literaturo iz knjižnice ter nekaj nasvetov našli kar na spletu. Kot motivacija nam je bila tudi slikanica Fej! Odpadki, ob kateri smo utrjevali ločevanje odpadkov in si nato ogledali še ekološki otok. V naslednjih dneh bomo iz odpadne embalaže izdelali kaj lepega in uporabnega za igro in se naučili recikliranja. 

Na Dan Zemlje smo vsi otroci zgornjega nadstropja sodelovali pri očiščevalni akciji in poskrbeli za urejenost našega igrišča in okolice vrtca, kamor veter večkrat zanese listje, veje, suho pokošeno travo in papirčke. Večje veje in listje smo spravili v kompostnik, pometli pokošeno travo, pomagali pri nasipanju sekancev okoli igral in uredili naše kotičke za prijetno bivanje na prostem.