Vseslovenskemu gibanju Turizem in vrtec, ki že osemnajsto leto zapored spodbuja slovenske vrtce k raziskovanju domačega kraja, se je tudi letos pridružil Vrtec Šoštanj. V enoti Mojca iz Gaberk smo preko igre sledili rdeči nit projekta: »Športna doživetja bogatijo mladinski turizem«. Naš podnaslov pa se glasi: “Lahkih nog, z Gabrom naokrog.”

Namen projekta je otrokom približati možnosti športnega turizma v domačem kraju. Želimo jih spodbuditi k spoznavanju in raziskovanju naravnih in kulturnih znamenitosti ter ponudbe športnih aktivnosti, s katerimi bi obogatili turistično ponudbo in privabili mlajšo populacijo turistov in njihovih družin.

Za začetek smo si izbrali raziskovanje domačega kraja. Pri tem so nam pomagali: Planinsko društvo Šoštanj – sekcija Gaberke ter Kulturno turistično društvo – Kulturnica Gaberke.  Iztočnica, ki je povezovala vse športne, kulturne in naravne znamenitosti kraja je bila Gaberška pot, a se je porodila ideja, da bi imeli takšno, ki bi bila bolj po meri družin s predšolskimi otroki.

S planinskim vodnikom smo poiskali primerno gozdno pot, s pomočjo markacista smo jo očistili in označili ter se z gozdarjem podučili o gozdnem bontonu. Dopolnili smo jo z učnimi tablami, ki obiskovalca seznanijo z zanimivostmi kraja (potok Velunja, gaberški kanjon, potopljena vas Družmirje, legenda o imenu kraju …) obenem pa zastavijo nalogo. Vključene so stare igre, ki smo jih spoznavali, pesmi in deklamacije, ki smo jih napisale strokovne delavke, ustvarjanje iz naravnih materialov ter gibalne in senzorične poti.  Naloge so otroško igrive saj jih povezuje prikupni Gaber – lutka, ki je otroke vodila, učila in motivirala skozi celoten proces.

Da bi projekt ustrezno predstavili, smo na pot povabili družine otrok. Prijetno druženje smo zaključili v gozdni igralnici, ki je sestavni del poti. V vrtcu smo posebej hvaležni, saj nam je pri izvedbi obsežnega programa in dela pomagalo veliko družin in posameznikov.

Skozi celoten proces izvajanja projekta so otroci podrobneje spoznali več naravnih znamenitosti (potok Velunja, Družmirsko jezero, potopljena vas Družmirje, Kulturnica, gozdna učna pot, Gaberška pot). Seznanili so se z gaberškim grbom in ga tudi likovno upodobili. Izdelali so zemljevid in maketo Gaberk. Spoznali so različne poklice, delo planincev, markacistov, gozdarjev. Preko pogovorov s starejšimi krajani so se seznanili z legendo o Gaberkah, s starimi običaji in igrami, z načinom življenja nekoč in danes in s spreminjanjem Gaberk. Otroci so preživeli veliko časa v gozdu, kjer so se igrali z naravnimi materiali in bili vsakodnevno gibalno aktivni. 

(Skupno 53 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost