V šolskem letu 2020/2021 je bil razpisan vseslovenski projekt Turizem in vrtec na temo:  Z igro do prvih turističnih korakov. Letošnja rdeča nit projekta je Moj kraj moj »CHEF«.

Projekt vključuje priložnosti za izobraževanje na področju zdravega in sonaravnega bivanja ter trajnostnega razvoja gastronomije. Potrebno je omeniti, da je letos Slovenija – Evropska gastronomska regija, zato je nujno krepiti nacionalno promocijo kulinarike in gastronomije ter ustvariti sinergijo z lokalnimi okolji oziroma kulturami.

Otroci vrtca Urška v Topolšici, pod mentorstvom vzgojiteljic Anje Namar in Nuše Martinc, so se odločili in projektu stopili nasproti. Povezali so se s čebelarjem, g. Petrom Bricmanom ter kmetijo Napotnik, kjer so dobili lokalne sestavine iz katerih so izdelali dve okusni sladici. Otroci so pri projektu aktivno sodelovali in raziskovali od ideje do izdelka: ogled čebelnjaka, opremo čebelarja, satovje, poizkusili cvetni prah ter domači med. Ob obisku na kmetiji Napotnik – so si ogledali domače živali, molžo krav, pridelavo smetane, ter prodajalno mlečnih izdelkov.

Preden so projekt realizirali, so v igralnico povabili kuharico – slaščičarko, ki jim je predstavila svoje delo, delovno obleko in pripomočke za izdelavo sladice. Ob prijetni glasbi so se prelevili v slaščičarje. Nadeli so si kuharske kape, predpasnike in pričeli miksati, mešati, polivati, prelivati, topiti čokolado ter seveda pokušati. Tu so otroci najbolj uživali. Izpod malih prstov in rok so nastale »jogurtove strnjenke« in najboljše »topliške torte«. Otroci so bili na svoje delo in izdelke zelo ponosni, ob pojedini pa veseli ter nad vse zadovoljni.

Preko igre do prvih turističnih korakov otroke vzpodbujamo in učimo že v vrtcu, kajti izvrstni sladki izdelki so lahko promocija lokalnih pridelovalcev, našega kraja Topolšice in domovine.

(Skupno 266 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost