Na osnovi
–     Uredbe (ES) št. 178/2002 Evropskega parlamenta in Sveta,
–     Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011 in
–     Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil (Ur. list RS, št. 50/04, 58/04 – popr.,  43/05, 64/05 – popr., 83/05, 115/05, 118/07)

Vrtec Šoštanj, Kajuhova cesta 8, 3325 Šoštanj
obvešča starše in stranke o zagotavljanju varnosti živil, ki se uporabljajo v vrtcu.

V vrtcu ne nabavljamo in ne uporabljamo živil, ki niso varna za pripravo posameznih obrokov. Pri odločanju, ali je neko živilo varno ali ni, se upoštevajo običajni pogoji uporabe živila s strani potrošnika ter informacije, ki jih je potrošnik prejel, vključno z navedbami na oznaki (deklaraciji), ali druge informacije, ki so običajno na voljo potrošniku o preprečevanju posebnih neželenih vplivov nekega živila ali skupine živil na zdravje.

V internih pravilih (sklop HACCP dokumentacije) smo navedli posamezne jedi iz jedilnikov ter označili prisotne alergene. Označili smo žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste) ali izdelke iz njih; rake in izdelke iz njih; jajca in izdelke iz njih; ribe in izdelke iz njih; arašide in izdelke iz njih; sojo in izdelke iz nje; mleko in mlečne proizvode, ki vsebujejo laktozo; lupinasto sadje (mandelj, lešnik, oreh, indijski orešek, pistacija, …) in izdelke iz njih; listno zeleno in izdelke iz nje; gorčično seme in izdelke iz njega; sezamovo seme in izdelke iz njega; žveplov dioksid in sulfite v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l, izraženi kot SO2; volčji bob in izdelke iz njega; mehkužce in izdelki iz njih.

Za otroke z alergijami obroke pripravljamo ločeno kot izpeljava iz vsakodnevnih jedilnikov. Na jedilnikih alergenov ne bomo posebej označevali, saj niso bistvenega pomena pri pripravi jedi za otroke, ki alergij nimajo. (Vir: dopis republiškega aktiva OZHRIP SV Slovenije Ministrstvo RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za varno hrano, dr. Blaža Nahtigal, podsekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano). V primeru o poizvedbi posameznih alergenov v določeni jedi se lahko obrnete na OZHRIP ali vodjo kuhinje (dokumentacija sistemiziranih jedi in označitev posameznih alergenov z naslovom »Dietna prehrana in označevanje alergenov na živilih«).

Prepis iz Uredbe:

»Sestavine, ki lahko povzročajo alergijo morajo biti navedene na označbi, z jasnim sklicevanjem na ime sestavine, iz katere izhajajo:

 1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica (npr. pira in horasan), rž, ječmen, oves ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo (42);
(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice (42);
(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;
(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora.

 1. Raki in proizvodi iz njih.
 2. Jajca in proizvodi iz njih.
 3. Ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;
(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina.

 1. Arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih.
 2. Zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob (42);
(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa tokoferola, naravnega D-alfa tokoferol acetata, naravnega D-alfa tokoferol sukcinata iz soje;
(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;
(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja.

 1. Mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
(b) laktitola.

 1. Oreški, in sicer mandlji (Amygdalus communis L.), lešniki (Corylus avellana), orehi (Juglans regia), indijski oreščki (Anacardium occidentale), ameriški orehi (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletia excelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora.
 2. Liistna zelena in proizvodi iz nje.
 3. Gorčično seme in proizvodi iz njega.
 4. Sezamovo seme in proizvodi iz njega.
 5. Žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev.
 6. Volčji bob in proizvodi iz njega.
 7. Mehkužci in proizvodi iz njih.

V Šoštanju, dne 13. 12. 2014

mag. Milena Brusnjak, ravnateljica

(Skupno 485 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost